بختک یا فلج خواب برای بسیاری از مردم حالت خیلی ناخوشایندی ست. به طوری که تلاش زیادی میکنند برای اجتناب از آن.
برعکس، کسانی که تمرین های رویابینی و برون فکنی انجام می دهند، انرژی و توان بالایی به کار می گیرند برای تجربه ی آگاهانه فلج خواب. این تجربه ی آگاهانه را بختک اختیاری می نامیم.
بختک اختیاری، دروازه ی خروج از جسم است و اگر شما موفق شوید حالت بختک و ادراکات دیداری و شنیداری و لمسی همراه آن را کمی تحمل کنید، احساس زیبا و واقعیِ شناور شدن در فضا را تجربه خواهید کرد.
بنابراین شناخت ویژگیهای این حالت برای تمرین کننده ها بسیار مهم است.
اینجا ویژگیهای بختک اختیاری را توضیح میدهیم تا تمرین کنندگان خواب روشن که هنوز آن را تجربه نکرده اند تصور صحیحی از آن داشته باشند:
ویژگی اول: موقع بروز بختک اختیاری شما خواب نیستید. بلکه بیدارید. شما یا به خاطر تمرینات خواب آغاز در حین خواب رم بیدار شدهاید و یا به خاطر تمرینات هوشیار آغاز، از بیداری مستقیماً وارد فلج خواب شده اید. بنابراین آنچه که تجربه میکنید خواب نیست.
ویژگی دوم:شما صداهای اطراف را می شنوید. مثلاً صدای اتومبیل های عبوری را میشنوید (اگر خانهتان کنار خیابان باشد). اما در ضمن صداهای درونی را هم میشنوید که واقعی نیستند. (منظورم این است که منشاء فیزیکی ندارند.). اینها صداهایی از اعماق دنیای درون شما هستند. صداهای درونی و بیرونی با هم مخلوط میشوند به طوری که افراد مبتدی قادر به تشخیص صداهای واقعی از غیر واقعی نیستند.
ویژگی سوم: بدن قادر به حرکت نیست. شما به هیچ وجه نمیتوانید خودتان را حرکت دهید. تقریباً همه اعضای حرکتی بدن موقتاً از کار افتاده اند. گوش ها، چشمها و عضلات تنفسی مستثنی هستند.
ویژگی جهارم: شما دچار هراس می شوید. هراس ترسی ست که علت منطقی ندارد. ذهن شما از اینکه در موقعیتی ناشناخته قرار گرفته یا ممکن است در موقعیتی ناشناخته قرار گیرد می ترسد. این موقعیت برای خودآگاهی شما ناشناخته است. درواقع بدن شما هر شب پنج یا شش بار چنین وضعیتی را تجربه میکند اما موقعی که خودآگاهی شما در خواب است. به همین خاطر وقتی که خودآگاهی در این حالت بیدار می شود، برایش تازگی دارد و دچار هراس می شود. این هراس بعد از مدتی (بعد از اینکه چند بار بختک اختیاری را تجربه کردید) یا از بین میرود و یا به حسی عادی تبدیل می شود.
ویژگی پنجم: شما حس میکنید که کسی سینه یا گلویتان را فشار می دهد. و این، هراس شما را بیشتر می کند. علت احساس فشار در گلو و سینه این است که در موقع خواب همانطور که گفته شد بسیاری از عضلات حرکتی از کار افتاده اند و تنفس کاملاً با موقع بیداری فرق میکند (به همین خاطر است که هیچکس در موقع بیداری خرناس نمی کشد).
ویژگی ششم: ادراکات دیداری، شنیداری، لمسی و برخی مواقع بویایی و چشایی.
ادراکات شنیداری در نود درصد موارد شامل شنیدن صدای سوت بسیار بلندی ست که شبیه صدای سوت قطار یا صدای جوشکاری یا صدای لرزیدن پنجره هاست.
بعضیها صداهای دیگری هم می شنوند: مثلاً کسی نامتان را صدا می کند. صدای پچپچ حرف زدن چند نفر یا صدای وزوز زنبور و این قبیل صداها.
ادراکات دیداری شامل دیدن نورها یا صحنههای رنگی مختلف یا موجودات عجیب و غریب (غیر واقعی) هستند. توجه داشته باشید که چشمهای شما بسته هستند.
ادراکات لمسی همانها هستند که در ویژگی پنجم نوشته شدند.
بعضا دیده میشود که در دنیای مجازی و واقعی، خیلیها بهای بسیار زیادی به این ادراکات میدهند و آنها را با واقعیت یکی می گیرند. توجه داشته باشید که هیچ کدام از این ادراکات واقعی نیستند و جملگی توهمند. بنابراین اگر کسی با تکیه و تأکید بر این جزییات خواست شما را تحت تأثیر قرار دهد، زیاد او را جدی نگیرید.
اینجا هم درباره این ادراکات توضیح داده شده.
ادراکات دیداری و شنیداری بعد از برونفکنی چطور؟ آیا آنها هم توهمند؟ ادراکات بعد از برون فکنی، کاملاً با ادراکاتی که در حین بختک اختیاری تجربه میکنید فرق دارند. در مورد اینکه آیا این ادراکات خیالی یا واقعی هستند بحث بسیار گرمی بین مخالفان و موافقان در جریان است و بسته به اینکه تعریف خیال و واقعیت چه باشد، جوابهای متفاوتی میشود به آن داد. اما یک چیز را نمیتوان انکار کرد: خواب روشن و برونفکنی حالتهایی هستند که با حالات سه گانه خواب و بیداری و حالت بین خواب و بیداری فرق دارند.
اما چطور و از چه راههایی میشود بختک اختیاری را ایجاد کرد؟ اگر در کنار تمرینات خواب روشن، یک یا چند تا از موارد زیر را رعایت کنید، زودتر میتوانید حالت بختک اختیاری را تجربه کنید:
مورد اول: خوابیدن به پشت. البته اینطور نیست که برای تجربه فلج خواب آگاهانه حتماً و بی برو برگرد به پشت بخوابید. اما امروزه میدانیم که خوابیدن به پشت سریعتر موجب بروز فلج خواب آگاهانه می شود.
مورد دوم: خستگی بیش از حد: اگر ورزشکار باشید و چند ساعت قبل از خواب به شدت ورزش کنید، طوری که بدن خسته شود و نا نداشته باشد، احتمال تجربه ی بختک اختیاری در خواب خیلی بالا می رود.
مورد سوم: عوض کردن محل خواب. اگر در اتاق دیگری بخوابید یا موقعی که در طبیعت هستید یا خانه ی دیگری هستید، تمرینات خواب روشن را انجام دهید، احتمال وقوع بختک اختیاری بیشتر است. کلاً اگر به جای خوابتان عادت نداشته باشید، بهتر میتوانید این پدیده را تجربه کنید.
مورد چهارم: عوض کردن مدل خوابیدن. مثلاً اگر سر و ته بخوابید، یعنی نه مثل هر شب بلکه برعکس، باز هم احتمال وقوع بختک اختیاری بالا می رود.
همانطور که ملاحظه میکنید هر چقدر که حالت و موقعیت خواب شما برایتان تازگی داشته باشد، و در همان حال تمرینهای خواب روشن را هم اجرا کنید، احتمال موفقیت بالاتر است.
با سلام
مطالبتون خیلی عالیییییییییییییییییییی بود . من قبلا هرروز و هرشب بختک را تجربه می کردم و بشدت می ترسیدم بسم الله میگفتم در حین بختک آیت الکرسی می خوندم اما اینجور نبود سریع رها بشم به همسرم گفته بودم اگه تو شب با دست یا پا بهت زدم سریع بیدارم کن چند بار موفق شدم ٰکه بیدارم کنه و این ماجرا تا جایی ادامه داشت که هنگام بختک ٰ یه نشونه اول میومد (صدای صوت یکسر) می فهمیدم که الان دچارش میشم سریع از جا بلند می شدم یه ده دقیه یه ربع خودم را سرگرم می کردم و بعد می خوابیدم . شده وسط روز هم دچار ش شدم صدا های خنده بلند ٰ شلوغی و … را واضح مشنیدم ای کاش زودتر با این سایت آشنا میشدم که می تونستم استفاده کنم بحرحال سپاسگذارم از مطالب عالیتون