Skip to content

خواب روشن

نخستین مرجع معتبر خواب شفاف در وب فارسی

  • Home
  • درباره خواب روشن
  • گذشت زمان در خواب شفاف

گذشت زمان در خواب شفاف

Posted on سپتامبر 24, 2015ژانویه 7, 2016 By دهقانی 3 دیدگاه برای گذشت زمان در خواب شفاف
درباره خواب روشن

در فیلم تلقین (Inception سرآغاز)، ساخته کریستوفر نولان، قهرمانان فیلم برای کاشتن یک ایده ی جدید در ذهن قربانی به لایه‌های عمیقِ خواب روشن سفر می کنند. هر لایه که پایین‌تر می روند، زمانِ واقعی کندتر می‌گذرد یا اینطور بگوییم زمان در رؤیا سریع‌تر سپری می شود. یعنی ذهن، رویدادها را بسیار سریع‌تر متصور می شود. به طوری که یک ثانیه در دنیای واقعی معادل چند ساعت در دنیای رویاست.

وقتی که «سایتو» تیر می‌خورد و مجروح می شود، به عمیق‌ترین لایه رؤیا – برزخ – منتقل می شود. «کاب» هم پس از اینکه توسط همسرش در رؤیا زخمی می شود، به برزخ رؤیا و در کناره ی ساحلی که ویلای «سایتو» آنجاست سقوط می کند. با اینکه فاصله زمانی بین انتقال هر دو به برزخ رویا چند ثانیه است، اما در برزخ – عمیق‌ترین لایه رؤیا – چند ده سال گذشته. به طوری که «سایتو» تبدیل به پیرمردی شده و فکر می‌کند که دارد در واقعیت زندگی می کند.

بعد از اینکه آن دو با هم صحبت می‌کنند و با مرور خاطراتشان متوجه می‌شوند که در لایه‌ای از خواب گیر افتاده اند و کارهای زیادی در واقعیت دارند که هنوز انجام نشده. همین موجب می‌شود تا رؤیای آن‌ها دوباره تبدیل به رؤیای هوشیارانه شود و به سطح برگردند. صرفنظر از زیبایی و جذابیت فیلم، در پایان تماشاچی با دهها سؤال معما گونه روبرو می شود. یکی از آن سؤال‌ها این است: آیا زمان را می‌توان در خواب روشن تغییر داد؟   inception

آیا می‌توان گذر زمان را در دنیای خواب روشن چنان سریع کرد که هر دقیقه معادل چند روز یا حتی چند سال باشد؟ و آیا می‌توان به این طریق هر شب، یک عمر زندگی کرد و با تجربیاتی ناب و دست اول به دنیای بیداری برگشت؟

ابتدا ببینیم تحقیقات علمی چه می گویند؟ استفن لابرج (۱) یکی از متخصصان خواب شفاف در این باره تحقیقی انجام داد:

او از افراد مورد آزمایش – که استعداد ورود به خواب شفاف داشتند – خواست که بعد از ورود به خواب شفاف ابتدا با حرکت چشم‌ها علامت دهند که وارد خواب شفاف شده اند. (این کار ممکن است). سپس چند ثانیه صبر کنند و دوباره با حرکت چشم علامت دیگری بدهند. نتیجه تحقیق این بود که گذشت زمان در رؤیا با‌گذشت زمان در واقعیت تقریباً مساوی ست. یعنی یک ثانیه در رؤیا تقریباً معادل یک ثانیه در بیداری ست.

اما نتیجه این آزمایش هم جواب صحیحی به سؤال فوق نیست. چون در این آزمایش ذهن رویابین ها به شمردن ثانیه ها و علامت دادن به دنیای بیرون معطوف بود. ولی در رؤیای روشن معمولا ذهن رویابین معطوف به دنیای رویاست و کاری به واقعیت ندارد.

گذشت زمان در رؤیا بیشتر یک مسأله کیفی ست تا کمّی.

خیلی از رویابین ها گزارش می‌دهند که زمان در بعضی از رؤیاهای آن‌ها بسیار سریع‌تر از واقعیت می گذرد. آن‌ها چنان در جهانِ خواب روشن غرق می‌شوند که به نظر خودشان ساعت‌ها یا حتی روزها گذشته است اما در واقعیت رویای آن‌ها بیشتر از چند دقیقه نبوده است.

اتفاق دیگری که بعضی وقت‌ها در خواب روشن رخ می دهد، شدتِ اطلاعات دریافتی ست. در بعضی تجربه‌های عرفانی مثل اشراق آنچه که در لحظه درک می‌شود چنان شدید، یکباره و زیاد است که بعد از تمام شدن آن تجربه، انسان به ساعت‌ها زمان نیاز دارد تا آنچه را که تجربه کرده هضم کند یا به صورت واحدهای فکری در قالب کلمات بیان نماید. این موجب می شود که تجربه گر به خطا افتد و فکر کند که ساعت ها در آن حال بوده در صورتی که همه آن تجربه، لحظه ای بیش به درازا نکشیده است. 

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Stephen_LaBerge
برچسب‌ها:خواب روشن خواب شفاف رویا زمان

راهبری نوشته

❮ Previous Post: عشق در خواب شفاف
Next Post: روش موثر درجه بندی ❯

You may also like

آرمیتی
شگرد بینایی روزآگاهی
اکتبر 25, 2016
درباره خواب روشن
درباره تَندارها، منِ رویا و شگرد آیینه
دسامبر 19, 2016
درباره خواب روشن
چرخه خواب
آوریل 21, 2015
درباره خواب روشن
تاثیر خواب روشن بر بیداری
دسامبر 16, 2017

3 thoughts on “گذشت زمان در خواب شفاف”

  1. nick گفت:
    سپتامبر 26, 2015 در 12:27 ق.ظ

    دوست عزیز inception به معنی‌ سرآغاز هست نه تلقین

    پاسخ
    1. عبدالحسین دهقانی گفت:
      سپتامبر 26, 2015 در 12:37 ق.ظ

      مرسی از تذکر. تصحیح شد. البته اسم تلقین در متن فوق، اشاره به نام فیلم در ایران است.

      پاسخ
  2. نرگس عیاری گفت:
    نوامبر 18, 2015 در 9:56 ق.ظ

    سلام لطفا منو از شاگردهاتون قراربدید

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Copyright © 2023 خواب روشن.

Theme: Oceanly News Dark by ScriptsTown