خواب رم یا خواب رویایی مرحلهای از چرخه ی خواب است که بیشترین رؤیاها را در آن مرحله می بینیم. خواب رم در انتهای هر چرخه ی خواب قرار دارد.
در هر خواب شبانه تقریباً بیست درصد زمان خواب به خواب رم اختصاص دارد. اگر شما حدوداً هشت ساعت بخوابید، مجموع زمان خواب رم در این هشت ساعت حدوداً دو ساعت و نیم خواهد بود.
اما این دو ساعت و نیم از چه زمانی شروع میشود و کی پایان می یابد؟ این مدتِ زمانی در طول هشت ساعت خواب پخش می شود. به این صورت که در اوایل شب کمتر و هر چه به صبح نزدیک میشویم مدت آن بیشتر می شود.
مدت خواب رم در اوایل خواب شبانه بین ده تا پانزده دقیقه در هر یک ساعت و نیم است. در اوایل سحر و صبح و قبل از بیداری مدت خواب رم افزایش مییابد و حدوداً به یک تا یک و نیم ساعت می رسد.
دانستن این موضوع از آن جهت مهم است که بیشترین رؤیاها در همین مرحله واقع میشوند و معنیش این است که در اوایل صبح حدود یک تا یک و نیم ساعت پیوسته رؤیا می بینیم. به همین خاطر است که بیشتر خوابهایی که به خاطر می آوریم یا خوابهایی که به نظرمان زنده و پیوسته می رسند، اوایل سحر و صبح رخ می دهند.
کسانی که خواب روشن تمرین میکنند، سعی شان این است که در خواب رم، خودآگاه شوند. منظور از خواب روشن، بردن خودآگاهی به خواب است: رویابین، خواب میبیند و میداند که دارد خواب می بیند. از این ویژگی برای پیشرفت بهتر در ورزش های حرفهای، خلاقیتهای هنری و ماجراجویی های رازوری و عرفانی استفاده می شود.
یکی از روشهایی که رویابین ها به این منظور استفاده میکنند روش تشدید خواب رم هست که اینجا قدم به قدم توضیح داده می شود:
نکته: برای اجرای صحیح این روش، شما باید قبلاً با دو مفهوم ارزیابی واقعیت و ذهن پرسش گر آشنایی داشته باشید. اطلاعات بیشتر در مورد این دو مفهوم را اینجا بخوانید.
انجام این برنامه دو هفته زمان میبرد اما برای تجربه ی خواب روشن و رؤیای آگاهانه بسیار مؤثر است.
گام اول: از روزی که برنامه را شروع میکنید به مدت یک هفته سر ساعت معینی به بستر بروید. مثلاً ساعت یازده شب.
گام دوم: از روزی که برنامه را شروع می کنید صبح ها یک ساعت و نیم زودتر از همیشه از خواب برخیزید.
مثلاً اگر همیشه حدوداً ساعت شش از خواب بلند می شدید، این بار ساعت چهار و نیم بلند شوید. یعنی در مثال فوق به مدت یک هفته ساعت یازده شب بخوابید و ساعت چهار و نیم صبح برخیزید.
گام سوم: در این یک ساعت و نیمی که زودتر از خواب بیدار شدهاید هر پنج دقیقه حداقل یک بار تمرین ارزیابی واقعیت را انجام دهید. ممکن است بخواهید در این یک ساعت و نیم ورزش کنید یا مطالعه کنید یا کاری انجام دهید. هیچ عیبی ندارد. فقط باید ضمن کاری که مشغولش هستید، هر پنج دقیقه یک بار ارزیابی واقعیت را انجام دهید.
گام چهارم: در پایان یک هفته و با شروع هفته دوم برنامه فوق را یک روز در میان انجام دهید. یعنی روز اول یک ساعت و نیم زودتر بیدار شده و تمرین ارزیابی واقعیت را انجام دهید و روز دوم خودتان را ملزم به بیدار شدن نکنید و آن یک ساعت و نیم را بخوابید: در مثال فوق ساعت یازده شب بخوابید و زنگ ساعت را طوری تنظیم کنید که شما را ساعت شش صبح بیدار کند.
نتیجه این کار چیست؟ در هفته دوم اتفاقی میافتد که اصطلاحاً به آن رم ریباند (۱) می گویند. یعنی شدت و مدت خواب رم افزایش می یابد و این افزایش در ساعت های انتهایی خواب یا اوایل صبح است. در هفته اول شما دقیقاً در همان ساعتی که بیشترین خواب رم را داشتید، یعنی از یک ساعت و نیم قبل از بیداری، خودتان را بیدار کرده اید. بنابراین مقدار خواب رم کم شده است. در هفته دوم یک روز در میان به بدنتان این اجازه را میدهید که مثل همیشه بخوابد. نتیجهاش این است که روزهایی که کامل می خوابید، در همان یک ساعت و نیم آخر مرتبا در حال رؤیا دیدن خواهید بود و از آنجا که دقیقاً در همان یک ساعت و نیم هم ارزیابی واقعیت را تمرین کرده اید، ذهن شما مرتبا سؤال خواب هستم یا بیدار را در رؤیا هم خواهد پرسید. به محض اینکه در رؤیا واقعیت را چک کنید و از خود بپرسید که خوابم یا بیدار، خودآگاهی شما بیدار میشود در حالی که بدن در خواب است: آغازی برای خواب روشن.
این تمرین را بیشتر از یک بار انجام ندهید. یعنی فقط دو هفته. در صورتی که موفق شوید (امکان موفقیت این روش بسیار بالاست) درهفته های بعد از سایر تکینیک هایی که در بخش روشهای خواب روشن نوشتهایم و مخصوص بعد از بیداری هستند استفاده کنید.
- Rem Rebound
سلام میزان شفافیت تصویر در خواب و نزدیکی اون ب واقعیت و افزایش احساسات مثلا مثل خیس شدن ،درد و .. ا
تا حدی افزایش میابد ک مثل واقعیت باشه؟
ممنون از سایتتون
میزان شفافیت و سرزندگی تصاویر غالبا بسیار بیشتر از واقعیت است. مانند اینست که از پشت شبنم ها به تصویر نگاه می کنید. احساسات ممکن است کمتر یا بیشتر باشند و بستگی به خواست رویابین دارند.
با سلام و خسته نباشید من منظور از تکنیک های مخصوص بعد از بیداری که در آخر مطلب بهش اشاره کردید رو نفهمیدی اگه میشه توضیح بدهید
بعضی ا ز تکنیک ها اگر صبح پس از بیدار شدن انجام شوند، تاثیر بیشتری دارند. منظور از تکنیک های بعد از بیداری همین هاست. مثل: روش سه سه حس (سهش) یا روش دو انگشتی یا پیانو
من نمیدونم شما چی میگید خخ ولی من خواب زیاد میبینم و همیشه تو طول خواب میدونم دارم خواب میبینم گاهی بیدارم میکنن وبعدش میخوابم بقیه خوابمو میبینم