مطالعات نشان می دهند : با تحریک الکتریکی [اعصاب] پوست سر می توان خواب شفاف ایجاد کرد.
دانشمندان دریافته اند که استفاده از جریانات الکتریکی میتواند بر روی مغز افراد خوابیده تاثیر بگذارد و توانایی کنترل خواب را به فرد بدهد.
دانشمندان طی مطالعه ای پی بردند که ایجاد خواب شفاف در کسانی که خواب هستند با اتصال جریان ملایم الکتریسیته به پوست سر آن ها امکان پذیر میباشد.
خواب شفاف زمانی اتفاق میافتد که فرد خوابیده تشخیص بدهد که در حال خواب دیدن است و حتی این امکان را دارد که نقشه ی خواب را دستکاری کند و رفتارش را کنترل نماید.
پروفسور جان آلن هابسون (John Allan Hobson) ، از دانشکده پزشکی دانشگاه هاروارد ، کسی که در مقاله منتشر شده با نام عصب شناسی طبیعت مشارکت داشته ، می گوید : یافته کلیدی این است که به طرز شگفت آوری می توانید با تحریک [اعصاب] پوست سر ، بر مغز تاثیر بگذارید. و به این ترتیب میتوان به طریقی با تاثیر بر مغز خواب رونده یا خواب بیننده او را از خواب دیدن آگاه کرد.
یک پژوهش که پیشتر توسط دکتر اورسولا فاس (Ursula Voss) از دانشگاه یوهان ولفگانگ گوته در آلمان رهبری شد ، اظهار میکند که خواب شفاف یک حالت بی نظیر است که هر دو جنبه ی خواب رِم (سطحی از خواب که در آن اغلب رؤیاها رخ میدهند) و بیداری [هوشیاری] را نمایش میدهد. داشنمندان همچنین با آزمایش امواج مغزی خواب روندگان دریافتند که خواب شفاف بیشتر شبیه یک حالت بیداری است که در شقیقه و بخش جلویی مغز تناوب دارد ، که در نقطه ی اوج فعالیت خود در فرکانس حدود ۴۰ هرتز اتفاق میافتد.
دکتر فاس میگوید : خواب شفاف یک ابزار بسیار مفید است برای اینکه مشاهده کنیم که داخل مغز چه میگذرد و اینکه چه چیز دلیل لازم برای هوشیاری ثانویه است.
اکنون دکتر فاس و تیمش اعلام کرده اند این امکان وجود دارد که با فرستادن تحریک کننده های الکتریکی به صورت جریان های متناوب در این فرکانس به [اعصاب] پوست سر شخص خواب رونده خواب شفاف ایجاد کرد.
این پژوهش شامل ۲۷ داوطلب می شد که هیچ کدام از آن ها قبلا تجربه ی خواب شفاف را نداشته اند. پژوهشگران قبل از وصل کردن تحریک کننده های الکتریکی به شقیقه و بخش جلویی داوطلبان منتظر ماندند تا آن ها وارد مرحله ی خواب رِم بی وقفه شوند.
فرکانسی که به کار برده شد بین ۲ تا ۱۰۰ هرتز متغیر بود اما نه آزمایش کنندگان و نه داوطلبان متوجه نشدند که چه فرکانسی استفاده شده و یا جریانی وصل شده است یا خیر. پنج تا ده ثانیه بعد داوطلبان از خواب بیدار شدند و از آن ها درباره ی رؤیاهایشان پرسیده شد. این در حالی بود که در تمام طول آزمایش، فعالیت مغز آنها به طور متناوب مشاهده میشد.
در نهایت نتایج نشان دادند که تحریک [اعصاب] پوست سر در فرکانس ۴۰ هرتز موجب افزایش فعالیت مغز و با همان فرکانس در شقیقه و بخش جلویی مغز می شود. اما در محدوده فرکانسی ۲۵ هرتز نیز همان تاثیرات و به مقدار کمتر مشاهده شد. آن ها همچنین دریافتند که چنین تحریکی اغلب و نه همیشه باعث افزایش وضوح رؤیای خواب روندگان میشود. همچنین در فرکانس کمتر یا بیشتر و یا زمانی که هیچ جریانی متصل نبود هیچ تغییری در فعالیت مغز مشاهده نشد.
به گفته ی پروفسور هابسون این مطالعه ممکن است در پژوهش های روانشناسی کاربرد داشته باشد. همانطور که یک نمونه فردی که دچار بیماری ذهنی شده است حیاتی بودن خواب شفاف را درک میکند. من در مورد درک نتایج و ارتباط مستقیم آن ها با درمان بیماریها محتاط خواهم بود ، اما مطمئنا این یک گام در جهت درک این مفهوم است که چگونه مغز هذیان گویی و گول خوردن را مدیریت میکند.
نویسندگان پیشنهاد میکنند که یادگیری خواب شفاف ممکن است توانایی کنترل کابوسها را نیز به افراد بدهد ، برای مثال در مورد کسانی که از بیماری استرس پس از یک سانحه رنج میبرند می تواند مفید باشد.
متن اصلی:
http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2014/may/11/lucid-dreaming-electric-scalp-stimulation-study